SOOME
Soja plaadikook, soolane
- 2 dl valget sojajahu
- 2 dl toiduvalmistamise koor
- 2 muna
- 1 kott (250 g) külmutatud köögivilju
- 1 ½ tl tomatipastat
- ½ tl ürdi soola
- 1 tl soola
- 1 või 2 tl basiilikut
- ½ tassi murulauku või peterselli, peeneks hakitud
- 1 purk (200 g), kodujuustu
Sega kausis sojajahu ja toiduvalmistamise koor. Lisa munad, köögiviljad ja vürtsid. Laske segul lastakse seista ca 15 min. Pange segu küpsetusplaadile või väikestesse vormidesse, küpseta 225 kraadi juures 15min.Serveeri kodujuustuga.
Sojajahu-tomatikaste
- 2 dl sojajahu
- 2 tassi köögiviljapuljongit
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 1 porgand
- 1 väike pastinaak
- 1 sellerivars
- 2 spl oliiviõli
- 400 g purustatud tomateid
- 2 spl tomatipastat
- 1-2 dl köögiviljapuljongit
- 1-2 teelusikatäit mett või puuviljasuhkrut
- ¼ tl soolavärskelt jahvatatud musta pipart
- 1 tl värskeid ürte
Sega sojajahu kuuma köögiviljapuljongiga. Koori ja tükelda sibul ja küüslauk. Riivi porgand ja pastinaak, viiluta seller. Pruunista sibul, lisa sojajahu ja puljongi segu, küpseta korraks. Lisa ülejäänud köögiviljad ja prae kergelt. Lisa purustatud tomatid ja tomatipüree ja keeda umbes kakskümmend minutit. Vajadusel reguleeri paksust vedeliku lisamisega. Serveeri pasta või salatiga.
Spagetid bolognese kastmega
- 1 tass tumedat soja hakkliha
- 2 tassi vett
- 1 hakitud sibul
- Natuke oliiviõli
- 1 väike purk purustatud tomatid
- 3 purustatud küüslauguküünt
- 4 tilka Tabasco kastet või midagi muud teravat
- veidi punet, basiilikut ning must pipart
- 1/2 puljongi kuubikut
- 1 tl suhkrut
Pruunista hakitud sibul ja küüslauk kergelt õlis, lisa vesi, purustatud tomatid, suhkur, taimne puljongikuubik ja soja mass. Keeda ca 10 min. Lõpuks lisa maitseained. Keeda spagetid, juustu asemel võib serveerimisel peale raputada veidi maitsepärmi.
PORTUGAL
Pirukas soja ja vetikatega
- 6 uut kartulit
- 1 tass sojahelbeid
- 1 brokkoli
- vetikad omal valikul
- purustatud tomatid
- 1 sibul
- külmpress oliiviõli
- jahvatatud muskaatpähklit
- jahvatatud musta pipart
Keeda ja riivi või purusta kahvliga kartulid. Prae madalal kuumusel sibulad, lisa peeneks tehtud brokoli ja purustatud tomatid.
Lisa sojahelbed ja sega hästi läbi ning lase veidi seista. Seejärel lisa muskaatpähklid, pipar ning vetikad. Sega hästi.
Määri ahjuvorm õliga, lisa põhjaks pool kartulimassist, laota peale kogu segatud mass, ning pealiseks teine pool kartulitest. Küpseta ahjus kuni pirukas on pealt kergelt pruunikas. Maitsestamiseks sobib lisada ka erinevaid seemneid või muid endale meelidvaid maitsetaimi.
Pasta sojaga
- Pakk värvilisi makarone
- 1 tass sojaube
- pool porrulauku
- suur porgand
- veidi purustatud tomatit
- loorberileht
- pune
- õli
- sibul
- pool sidrunit
- rosmariini
- Piri-Piri maitseainet
- 1tl soola
Lõika porru õhukesteks viiludeks. Koori porgand ja lõika väikesteks kuubikuteks. Pane sojaoad vette likku, lisa sool, loorberileht, pune, sidrunimahl ja rosmariin. Lase seista umbes 60 minutit.
Lõika sibul viiludeks ja küpseta oliiviõlis, lisa porrulauk, siis piri-piri ja näputäis soola. Sega korralikult.Lisa veidi tomatit ja segage uuesti. Lisa nõrutatud soja ja porgandid, ning küpseta 30 minutit. Keemise ajal võib lisada vett või soovi korral paksendamiseks maisijahu. Serveerige pastaga.
Porgandi rosina salat
- porgand 500g
- rosinad 80g
- edamame sojaoad 2-3 spl
- sidrun
- oliiviõli 2 spl
- sool
Koori ja riivi porgandid. Segage rosinatega. Lisa sojaoad, sidrunimahl, oliiviõli ja maitsesta soolaga. Lase seista paar minutit. Enne serveerimist puista peale hakitud peterselli.
Läti
Kiire kimchi läti moodi
- 1 hiina kapsas
- 2 tl värsket ingverit
- 1 küüslauguküüs
- 1 spl sojakastet
- 2 spl riisiveiniäädikat
- 2 spl kalakastet
- 3 spl chillipastat
- 1 spl palmisuhkrut
Riivige kapsas ja tampige ta pehmeks. Seejärel lisage riivitud ingver ning küüslauk. Segage kõik kokku ja laske külmkapis vähemalt 1-2 tund seista.
Liha peekoni garneeringuga
- 0,8 dl sojakastet
- 2 laimi
- 2 spl palmisuhkrut
- 0,5 kauna punast chillit
- 1 šarlottsibul
- värsket koriandrit
- 1 pakk riisinuudleid
- 1 tl punast curryt
- 600 g seafilee
- 1 viil peekonit
Kuumuta ahi 180°C, hõõruge liha kokku vürtsidega ja küpsetage umbes 40 minutit. Praadige peekon krõbedaks.
Lõigake sibul õhukesteks viiludeks ja pigistage laimimahla peale. Segage laimimahl ja sibul ning ülejäänud koostisosad. Lõigake liha viiludeks. Piserdage üle kastmega ja lisage peekon. Serveerige riisiinuudlitega.
Brokkoli tofuga
- 300 g brokolit
- 100 g tofu juustu
- sool ja pipar
- 2 spl sojakastet
- õli
Keetke brokolit soolases vees ca 10min. Pruunistage suurel pannil brokoli ja tofu ca 3-5min. Lisage sool ja pipar ning piserdage üle soja kastmega.
Belgia
Vahvlid
- 600 ml sojapiima
- 1 tl kuivatatud pagaripärmi
- 4 muna, eraldatud munakollased ja valged
- 200 g nisujahu
- 2 tl valget suhkrut
- 1/2 tl soola
- 1 tl vanille ekstrakti
- 100 ml sojaõli
Soojenda sojapiim 30-35 ° C ja lahusta selles pärm. Lisa munakollased, nisujahu, suhkur, vanilje ekstrakti ja sool. Sega sojaõliga. Lase taignal seista soojas kohas (30-35 ° C) 30 minutit, kuni tainas on kerkinud kahe kordseks.
Sega munavalged ettevaatlikult taignaga. Küpseta vahvliküpsetajas ja serveeri kuumalt.
Kreemjas tomatisupp
- 1 hakitud sibul
- 1 hakitud küüslauguküüs
- 2 tl sojaõli
- 1 suur tomat, kuubikuteks lõigatuna
- 1 tl värsket basiilikut, hakitud
- 200 ml sojapiima
- 200 g siidist tofut
Prae sibul ja küüslauk pehmeks. Lisa tomat, basiilik, sojapiim. Küpseta, pidevalt segades, 2 minutit. Püreesta köögikombainis, enne lisades tofu. Serveeri kuumalt, lisa soola ja pipar.
Kinoapuder
- 1 liiter sojapiima
- 100 g kinoa helbed
- 1/2 tl soola
- 3 spl suhkrut
- 1/2 tl kaneeli pulbrit
Keeda kinoad sojapiimas 5-10min. Lisa suhkur, sool ja kaneelipulber ning segage. Serveerige võiga või moosiga.
Saksamaa
Taimsed bratwustid kartulitega
- 10 suur kartulit
- 6 taimset saksa bratwursti
- 2 spl päevali
- 1 tl maitsetaimi, Itaalia
Kuumuta ahi 180 °C. Koori kartulid, tükelda vajadusel ning pane ahjuvormi. Piserda üle õliga ning puista peale maitsetaimed.Küpseta ahjus ca 1h.
Vahepeal prae vorstid igast küljest pannil. Serveeri vorstid kartulitega. Kõrvale sobib serveerida mõnda kanget ketsupilaadset kastet ning sinepit.
Kurgisalat
- 4 kurki
- 1 tass sojakoort
- näputäis himaalaja soola
- näputäis pipart
- 2 tl suhkrut
- 2 sl äädikat
- natuke hakitud peterselli ja murulauku
Koori kurk, lõika väikesteks tükkideks ja pane kaussi. Seejärel lisage soola ja nõruta vesi ära. Segage kokku ülejäänud ained. Segage kokku lõigatud kurgiga.
Tofu nugetsid
- 200 grammi tofu
- 1 spl sojakastet
- 1 spl sojajahu
- 1 spl maitsepärmi
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 tl karrit
- soola ja pipart
- 50 ml vett
- riivsai, maisihelbed ja õli
Lõika tofu kuubikuteks, mis on umbes 1-1,5 cm läbimõõduga. Sega läbi sojakastmega.
Sega jahu, pärm, paprika ja karripulber, soola ja pipraga kaussi ja seejärel lisada vesi.
Sega riivsai, maisihelbed. Rulli tofukuubikud riivsaias ja küpsetage pannil kuldseks.
Hispaania
Soja pajaroog
- 200 gr sojaube
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 1 kartul
- 2 porgandit
- 1 tomat
- oliiviõli ja soola
Pane sojaoad eelmisel päeval ligunema. Koori ja tükelda köögiviljad ja prae kergelt potis, lisa paprika sega puulusikaga ja lisa nõrutatud soja.
Lisa vett, keeda aeglasel tulel ca 25min.
Soja kabatšokiga
- 2 suurt kabatšokki
- 100 grammi seeni
- 1 sibul
- 100 grammi tofu
- 2 sl õli
- 2 spl sojakastet
- näpuotsatäis pipart
- ½ tl soola
Kuumuta ahi 250 kraadini. Lõika suvikõrvits kaheks ja õõnesta sees neid veidi nad oleksid nagu väikesed paadid. Puista veidi soola ja pane ahju 25 minutiks.
Haki sibul, seened. Kuumuta sibul pannil, seejärel lisa seened, suvikõrvitsa viljaliha, sool ja pipar. Praadige 10min, aeg-ajalt segades.
Segage tofu sojakastmega ja praadige kuldseks. Küpsed kabatšokid täitke seente ja sibula massiga ning tofuga. Peale võib ka veidi juustu riputada või maitsepärmi.
Serveeri kuumalt hakitud peterselliga.
Tofu hernestega
- 500 grammi tofut
- 2 keskmist sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 200 g herneid
- 2 spl oliiviõli
- 1 sidruni mahl
- sojakaste (100 ml)
- 1 tl riivitud värsket ingverit
- 1 punane pipar
Marineerige tofu kuubikud ca pool tundi vee, sojakastme ja sidrunimahla segus.
Haki sibul ja küüslauk ning pipar ja prae. Seejärel lisa herned ja ingver. Sega ja kuumuta neid veel 5min. Nõruta tofu ja lisa pannile ja kuumuta segades veel 5 min.
Venemaa
Pelmeenid
Taigen:
- 0,5 kg nisujahu,
- 1 muna,
- 0,5 tassi vett,
- himaalaja soola.
Täidise jaoks:
- 350 g soja hakkliha,
- 1 muna,
- 1 sibul,
- 1 spl õl,
- veidi pipart ja soola.
Segage kokku taigna koostisosad ja jätke taigen 30 minutiks seisma. Seejärel lõigake sibul väikesteks tükkidekas ja segage omavahel kokku täidis, laske tal seista ca pool tundi.
Järgnevalt rullige taigen õhukeseks ja lõigake sobivateks tükkideks. Iga taigna tüki peale pange poole tl suurune kogus täidist ja vormige taigen kokku, et täidis ei pääseks välja. Küpsetage kergelt soolases vees, kuni pelmeenid on pinnaletõusnud.
Serveerige mõne soja dipikastmega.
Taimne tseburek
Vaja läheb:
- 1000g tofu,
- 5 sibulat,
- 600 g jahu,
- 1,8 tassi sojapiima,
- 5 sl õli
- pipart, soola.
Praadige sibul kuldseks, lisage tofu ning sool ja pipar. Praadige veelkord kõik koos läbi.
Segage valmis taigen, segades omavahel jahu ja sojapiim, maitseks võib panna veidi ka soola. Rullige taignast poolkuu kujulised tükid, pange nende vahele eelnevalt valmistatud täidis ja vajutage ääred kõvasti kinni. Küpsetage fritüüris kuldpruuniks.
Serveerige koos ketšupi ja maitserohelisega.
Kotletid
Vaja läheb:
- Sojaoad – 100 g
- tofu – 80 g
- riivsai – 10 g
- muna – 1/2 tk.
- taimeõli
- sool
Eelnevalt leotatud sojaoad (leotage ca 10h), keetke pehmeks ca 20min. Jahutage sojaoad, purustage nad köögikombainis ja segage tofuga. Lisage muna ja sool.
Segage hästi, vormige kotletid, paneerige riivsaiaga ja praadige mõlemalt poolt kuldseks.
Ameerika
Terav mehhiko suupiste
Vaja läheb:
- 1 pakk tumedaid sojahelbeid
- 1 1/2 tl paprika pulbrit
- 1 tl sibula pulbrit
- 1 purk rasvavaba friteeritud sojaube
- 1 roheline tšillipipar
- 3/4 tassi taco kastet
- 2 tassi hakitud juustusegu
- 1 tass rasvavaba hapukoort
- 1/3 tassi rohelist sibulat
- 1 spl oliiviõli
Pane sojahelbed suurde kaussi. Lisa hakitud tšillipipar ja sibulapulber. Aseta oliiviõliga kaetud küpsetusvormi kiht sojaube, eelnevalt valmistatud segu, paprika pulber, taco kaste ja juustusegu.
Küpseta 180 kraadi juures ca 25-30 minutit või kuni juust sulab ja hakkab mullitama.
Jahuta 5 minutit, lisa peale hapukoor ja roheline sibul ja serveeri tortilla laastudega.
Avokaado shake
Vaja läheb:
- 1 avokaado
- 1 tass sojapiima
- 1/8 tl vanilje ekstrakti
- 2 spl palmisuhkrut
Sega koostisained blenderis ühtlaseks massiks. Lisa klaasidesse veidi jääd ja naudi.
Mango Soja smuuti
- 1 pakk virsiku soja jogurt
- 1 1/2 tl kookose ekstrakti
- 1 mango
- 5-6 jääkuubikut
- 1 natuke piparmünti
Sega jogurt, kookose ekstrakt, mango ja jää blenderis ühtlaseks massiks ja nautige koheselt.
Tsehhi
Pikkpoiss
- 200 g soja graanuleid
- 1 kuubik suitsutatud tofut
- 1 suur sibul
- 7 küüslauguküünt
- meelepärast vürtsisegu
- sool
- pipar
- 6 muna
- leivapuru
- murulauku
- taimeõli
Keeda soja graanulid, haki sibul ja prae potis. Lisa küüslauk ja praadige natuke veel. Segage omavahel tofu, soja, praetud sibul, küüslauk ja riivitud tofu. Lisage munad ja maitseained, murulauk ja sool.
Segage riivsaiaga ja pipraga. Küpsetage ahjuplaadil 220 ° C juures umbes pool tundi, kaetuna fooliumiga. Võtke ahjust välja ja oodake, kuni on jahtunud. Head isu.
Suvikõrvitsa pirukas sojaga
Vaja läheb:
- 1 tass jämedalt riivitud suvikõrvitsat
- 1 tass keedetud sojagraanuleid
- 1 muna
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 spl magusat tšillikastet
- 1 tl karrit
- 1tl punet
- 1tl soola
- pool tl köömneid
- pool tl aniisi
- 2 peotäit riivitud juustu
- õli praadimiseks
Peeneks hakitud sibul ja köömned praadige pannil, lisage küüslauk, sool ja vürtsid. Segage kausis suvikõrvits, soja ja muna ning maitsestage. Valage kõik segud vormi kokku ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 250 °C juures umbes 10 minutit, seejärel puistake riivitud juust peale ja küpsetage veel 5min.
Soja lõunasöök
- 1 pakk tugevat tofut
- 1kuubik taimset puljongit
- 2 väikest sibulat
- 4 loorberilehte
- 100 grammi sellerit
- natuke soola, suhkrut, pipart
- 100 g peterselli
- taimeõli
- 250 grammi porgandeid
- 2 sl veiniäädikat
- 7 väikest paprikat
- 500 ml sojapiima
Kuumutage õli ja praadige köögiviljad. Lisage sool, loorberilehed ja pipar. Praadige tofu viilud, valage peale puljong ja köögiviljad ning äädikas. Keetke umbes 20 minutit. Siis võtke tofu viilud välja ja blenderdage ülejäänud segu lisades sojapiima. Vajadusel maitsestage soola, pipra ja suhkruga.
Ungari
Vürtsikas sojapörkölt ehk lihapada
- 600 grammi tofu kuubikuid
- 1,5 liitrit vett
- soola, pipart, tüümiani, teravat maitseainet
- 2 küüslauguküünt
- jahvatatud köömneid
- puljongi kuubik
- 1 sibul
- 4 spl päevalilleõli
- 1,5 sl suitsutatud paprikat
- 1 suur tomat
- 1 roheline paprika
- 1 punane paprika
- natuke majoraani
Soja kuubikud pange potti koos maitseainetega ja küüslauguga. Keetke 15min.
Hakitud sibul praadige kuumas õlis ja seejärel puistake üle suitsutatud paprikaga. Segage kõik koostisained kokku ja aeglasel tulel keetke veel 10min valades natuke ka vett juurde. Seejärel lisage hakitud tomatid ja paprika, purustatud küüslauk ja sool. Segage hästi ja keetke 20 minutit. Serveerige makaronide või kartulitega.
Sojapallid
- 400 grammi soja graanuleid
- 2 muna
- 1 kimp peterselli (hakitud)
- soola, ipart
- punast pipart
- 2 sl riivsaia
- 3 dlvett (sooja)
- 3 dl päevalilleõli
Maitsestage ja keetke sojagraanulid väheses vees ca 20min. Lisage muna ja petersell. Lisage riivsaia niipalju, et segu oleks parajalt paks vormimiseks. Märgade kätega veeretage pallid, katke riivsaiaga ja friteerige kuumas õlis.
Vürtsikad kotletid salati ja lavašiga
Kotletid
- 0,5 kg kalkunhakkiliha
- 1400 grammi sojahelbeid
- 2 küüslauguküünt
- 2 tl köömneid
- 1 tl koriandri seemned
- 1 tl musta pipart terad
Terav kaste
- 3 tl paprika
- 2 tl soola
- 1 tl ürdi maitseained
Vürtsikas jogurt
- 200 grammi jogurtit (tavaline)
- 0,5 tl köömneid (kogu röstitud)
- 0,5 tl koriandriseemneid (röstitud)
- 1 küüslauguküüs
- 1 näpuotsatäis soola
- piparmündilehti
Lavaš
- 500g nisujahu
- 2 tl soola
- 2 tl oliiviõli
- 3 dl vett (leige)
Salat
- 0,5 jääsalatit
- 1 punane sibul
- 2 väikest porgandit
- 0,5 kurki
Keeda soja koos vürtsidega ja seejärel pruunista kergelt pannil, eelnevalt valades ära üleliigse vee. Seejärel lisa hakkliha ja prae läbi kergelt. Ning jäta külmikusse seisma paariks tunniks.
Seejärel paneeri riivsaiaga lihapallid ja prae kuldpruuniks.
Lavaš
Segage jahu, sool ja vesi ning sõtkuge taignaks ja jätke seisma rätiku alla ca 15-ks minutiks. Jagage taigen 8-ks osaks, rullige taigen õhukeseks. Praadige mõlemalt poolt õlis kuldpruuniks.
Vürtsikas jogurt:
Kastmeks segage ka kõik jogurti koostisosad. Kõrvale on hea pakkuda värsket salatit. Riivige kõik salati koostisosad ja segage omavahel. Võib maitsestada soola ja pipraga.