Sojaubade kasvatamine annab kõige rohkem valke ühelt maaühikult. Seetõttu jätkavad palju firmad aktiivselt sojakavatuse arendamist ja uurimist. Tänu rohkele valgusisaldusele loodetakse sojast suurt abi ülemaailmse toidukriisi lahendamisel ja jätkusuutlikuma maaviljeluse poole liikumisel.
Mis on valgud?
Valgud ehk proteiinid koosnevad aminohapetest, mis jagunevad omakorda asendamatuteks (saame vaid toidust) ja asendatavateks (organism suudab ise sünteesida). Inimene vajab kahtekümmet aminohapet, millest kaheksa on asendamatud aminohapped.
Valkudel on organismis elutähtis roll, sest nad osalevad peaaegu kõigis organismis aset leidvates bioloogilistes protsessides. Valgud on vajalikud organismi kasvuks, aitavad kaasa antikehade tootmisele ning seeläbi tugeva immuunsüsteemi loomisele. Valgud transpordivad ja salvestavad teisi molekule, vastutavad rakuliikumise eest ning samuti kannavad üle närviimpulsse. Proteiinivaegus võib põhjustada kasvuraskusi, lihasmassi vähenemist, puuduslikku immuunsüsteemi, nõrgestab südant ning hingamiselundkonda.
Keskmise elustiiliga inimene peaks sööma päevas ca 1 g ulatuses valke iga oma kehakilogrammi kohta. Näiteks 80 kilo kaaluva meesterahva igapäevane menüü peaks sisaldama ca 80g valke.
Allikas: UNICEF Protein Advisory Group