Taimetoitlase hapukoor
Vaja läheb:
- 2,4 dl sojakohupiima
- 1,5 dl soja/kookose vms taimset piima
- 1,2 dl india pähkleid (kuivatatud)
- 2 sl riisiäädikat/õunaäädikat
- 1 sl sidrunimahla
- 1 tl meresoola
Leota pähkleid 2 tundi. Mõõda kõik toiduained segamisnõusse või blenderisse. Töötle ühtlase massi saamiseni.
Piima kogus oleneb soovitd hapukoore konsistensist. Vajadusel maitsesta täiendavalt.
Jäta valmima külmutusse vähemalt tunniks enne serveerimist. Tarbida sobib vähemalt nädala.
Tofukreem
Vaja läheb:
- ca 200 g maitsestamata pehmet tofut
- 2sl mett või sukrut
- 2 sl värsket sidrunimahla või laimimahla
- 1/2tl vanillisuhkrut
- mõni soolaterake
Värskelt valminud pehmele tofule lisa sobiv magusaine, hapukas mahl, pisut soola, vanillisuhkur ja sega saumikseriga.
Saad meeldiva magusa toidukreemi.
Paksendamiseks sobib 1/2tl želatiini või looduslikku guarkummi või ka chi seemnete pulbrit.
Magusate lisanditena sobivad paisutatud datlid, rosinad, banaanid, jaanileivapuu jahu, külmutatud ja värsked marjad, samuti röstitud mandlilaastud, päevalille, -seesami, -kõrvitsa- ja linaseemned.
Maitsestamata jogurt
- purustatud seesamiseemneid 1-1,5dl
- 12 tundi leotatud india pähkleid 3-4sl
- 2sl kookosejahu
- 2sl leotatud täisterariisi
Kuldne sojajogurt
Vaja läheb:
- 120g kõrvitsakuubikuid või 1 kollane suvekõrvits koos koorega
- keskmine hapu õun koos seemnete, südamiku ja koorega – näiteks antoonovka
- 2tl kookospalmi rafineerimata suhkrut vms magustajat
Kalla jogurt õuna-kõrvitsa kuubikutele.
Purusta ühtlaseks püreeks saumikseriga ja naudi!
Klorella dipikaste
Vaja läheb:
- hakitud küüslaaugu küüs – 1tk
- klorella – 2sl
- jogurt või majonees – 2sl
- purustatud puljongikuubik – 1tk
- palmisuhkur – 0,5tl
- sojakaste – 2tl
- pipart natuke
- tofu – 0,5 tassi
Soovikorral võib veel lisada seesamiseemneid, cayenni pipart või Tabasco kastet.
Segage kõik kokku ja püreestage.
Chia puding
Vaja läheb:
- 2 klaasi (400 ml) sojapiima
- 4 sl chia seemneid
- 1 sl jaanikaunapulbrit
- 5 sl mett
- 1 sl kookosõli
Sega kõik ained omavahel ning aseta külmkappi u 1 tunniks. Ja ongi puding valmis söömiseks!
Seda retsepti on kerge kohandada vastavalt maitsele, muuta sojapiima kogust, asendada jaanikaunapulber kakaopulbriga jne. Samuti kui segu pärast külmkapis seismist kannmikseriga püreestada on tulemus rohkem siidisem.
Leivamääre pehmest tofust
Vaja läheb:
- 1pakk pehmet tofut 300g
- 1väike kimpp tilli või midagi muud rohelist võib ka külmutatud olla
- näpuotsaga soola ja oliivõli
Pane see kõik köögikombaini ja peenesta töö käigus lisa sool ja oliivõli pane karppi ja külmkappi säilib kapis ca nädal aega.
Määri leivale ja naudi.
Sojavõie
- 1 kl keedetud sojaube
- 3 spl sojapastat
- soola
- soovi korral lisada sibulat või küüslauku
Segada ained blenderi või nuimikseriga, vajadusel lisada oakeeduvett või vett, et saada leivale sobilik võie
Rammusama võide tegemiseks võib muud vedelikku asendada (kookos)õliga. Tugevama maitse saamiseks võib lisada ürte.
Vegetariaalne sojamajonees
Vaja läheb:
- sojajahu 2sl
- sinep 1/2 sl
- suhkur 1sl
- sidrunimahla või õunaäädikat 2sl
- taimeõli 4sl
- soola ja jahvatatud pipart maitse järgi
Segada kokku kõik komponendid peale õli, mikseriga hästi kloppida, lisades vähehaaval sörtsukaupa õli, kogu aeg energiliselt mikserdades.
Kasutada salatites,kastmetes,püreesuppides,head isu!
Tofumajonees
Vaja läheb:
- ca 240g värsket pehmet tofut
- 1dl õli,näiteks kanepi/avokaado/oliiviöli vm.
- 2tl mett
- 2tl Felixi Inglise või Mee sinepit
- 1/2tl Himaalaja soola
Valmistamine:
1. Blenderda tofu õliga ühtlaselt läikivaks seguks.
2. Blenderda lisanditega koos veelkord.
3. Jäta ca 30 minutiks segu blenderisse valmima,siis maitsesta vajadusel täiendavalt.
4. Põhimajoneesile lisa omal valikul ürte vm.,näiteks saab hea tomatikastme lisades prehüdreeritult isekuivatatud tomatinahku.
5. Majonees sobib ka kuumades roogades kasutamiseks. Säilib külmkapis vähemalt nädala.