Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni – atroofiani.
Et just peensoole limaskesta hattude kaudu imenduvad organismi kõik toitained – valgud, lipiidid, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid – kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus.
Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud – krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine – väljendavadki toitainete kadu organismist.
Sojaoad ise on gluteenivabad ja nii on kõik naturaalsed sojatooted gluteenivabad ja sobivad hästi gluteenitalumatusega inimestele.
Samas on oluline alati kontrollida kaubandusvõrgus müüdavate valmistoitude koostisi ja veenduda, et sinna ei ole lisatud toiduaineid, mis sisaldavad gluteiini.