Lämmastiku utiliseerimise osakaal ehk Net Nitrogen Utilization ehk NNU viitab grammides uutele valkudele, mis kehas iga tarbitud 100 grammi valgu kohta tegelikult tekivad. Liha ja piimavalkude, näiteks vadakuvalgu puhul on NNU 8-10%. See tähendab, et igast tarbitud 100 grammist valgust ehitab organism 8-10 grammi uut valku. Taimse valguga on lood kehvemad – selle NNU on ainult 4-5% ja seda AINULT siis, kui see valk on täiendav või täielik. See tähendab, et minimaalse vajaliku koguse saamiseks tuleb taimset valku tarbida vähemalt kaks korda rohkem.
Kui te ei tarbi täiendavat või täielikku taimset valku piisavas koguses, võib see lõppeda omastamise puudulikkusega. Üks peamisi põhjuseid, miks NNU on nii madal isegi lihas või piimavalgus, on see, et terviklik valk, milles on sadu või tuhandeid aminohappeid, tuleb lagundada üksikuteks aminohapeteks, enne kui keha saab neid kasutama hakata. Kui valku tarbitakse liiga vähe või valgud on mittetäielikud, ei saa keha piisavalt aminohappeid, et uusi valke toota.
See on eriti tähtis just mao ja soolikate puhul, kus on tarvis spetsiaalseid ensüüme, mis lagundavad suured valgud üksikuteks ehitusklotsideks. Nende ensüümide tootmiseks aga on tarvis aminohappeid. Kui aminohapete varud ei ole piisavad, siis ensüümide tootmine aeglustub ja valgu seedimine võib probleemseks osutuda. Ensüümid vajavad aminohappeid ja eriti just taimsed valgud vajavad abi täiendavate ensüümide näol, sest valgud on peidus kiudaines.
Kas olete kunagi mõelnud, miks lehmadel on neljaosaline magu? Sellepärast, et nad mäletsevad terve päeva ja taimsete kiudude lagundamiseks ja valgu kättesaamiseks on neil tarvis täiendavat seedimisjõudu. Siis peavad nad need taimsed valgud ka üksikuteks aminohapeteks lagundama, et neid kehas kasutada saaksid.
Kui valk lagundatakse ainult peptiidideks ja mitte aminohapeteks, võivad need peptiidid imenduda ja põhjustada kehas immuunsüsteemi reaktsiooni. Selline põletikuline olukord võib põhjustada lekkiva soole sündroomi ning valke ei lagundata maos ära. Mis veelgi hullem, see võimaldab imenduda suurematel peptiidiosakestel ja põhjustab süsteemseid allergiaid ja põletikke. See nõiaring võib viia igasuguste toidutalumatuste ja füüsiliste probleemideni.