Igapäevane ja soja tarbimine aitab langetada vererõhku, selgub hiljuti Columbias ja Louisville’is läbi viidud uuringutest.
Sojatooteid käsitlevat uurimistööd alustati 1985. aastal. Katserühm andis korrapäraselt aru oma toitumisharjumustest.
Neil, kes tarbisid päevas vähemalt 2,5 mg isoflavoone, sojatoodete põhikomponenti, mõõdeti keskmiselt 5,5 mmHg madalam vererõhk kui vähem ehk alla 0,33 ühiku tarbinud sihtrühmal.
Päevane tervislik norm peaks olema jõukohane igaühele – klaas sojapiima sisaldab 22 mg isoflavoone. Seda on pea 10 korda rohkem kui uuringu puhul efekti andnud kogus.
Ühtlasi aitab soja vererõhku normis hoida neil, kes krooniliselt kannatavad kergelt kõrgenenud vererõhu probleemi käes.
Uuringut juhtinud Columbia Ülikooli meditsiinitudeng Sanyia Richardson kinnitas, et see on esimene kord, kui selgub soja positiivne mõju afroameeriklaste tervisele. Viimased kannatavad vererõhuprobleemide all mõnevõrra enam kui valgenahalised.
“Toetudes sellele ja eelnevatele uurimistöödele soovitame igapäevase sojatarbimise sobitada oma toitumisharjumustega, et vältida vererõhu kõrgenemisega seotud vaevusi,” lausus Richardson.
Medicalxpress