Insult ehk ajurabandus tekib, kui osa peaajust on jäänud ilma verevarustusest. Kui peaaju ei saa verd piisavalt, saavad ajurakud kahjustada ja lõpuks hukkuvad.
Kuna peaaju kontrollib keha tegevusi, mõjutab ajukahjustus terve keha tööd. Näiteks, kui kahjustada saab ajuosa, mis kontrollib meie liigutusi, siis ajukahjustuse tagajärjel on liigutamine häiritud. Samamoodi võivad kahjustada saada ajuosad, mis kontrollivad rääkimist, mõtlemist ning keha tundlikkust.
Isheemiline insult – tekib ajuveresoone sulgumise tagajärjel. Peaaju veresoone sulgumist võivad põhjustada:
- peaaju tuiksoones e arteris tekkinud tromb e verehüüve;
- keha mõnes teises veresoones tekkinud tromb, õhumull või rasvaosake, kantakse verevooluga peaaju arteritesse
Insult tekib tavaliselt äkki ja esmased tunnused on:
- ühepoolne näo ja/või jäsemete tuimus ja/või nõrkus
- segasusseisund, raskused kõnelemisel ja/või kõnest aru saamisel
- nägemishäire ühes või mõlemas silmas
- raskus kõndimisel, pearinglus, tasakaalu- või koordinatsioonihäire
- tugev peavalu ilma teadaoleva põhjuseta
Varasemad uuringud on näidanud soja kaitsvat rolli isheemilise insuldi vastu:
- 2006 a avaldatud uuring kinnitas, et sojaooted on kasulikud südame-veresoonkonna tervisele. (Circulation 2006,113:1034-1044)
- 2001 a tehud uuring näitab, et kerge kõrvererõhutõvega isikutel vähenesid süstoolne ja diastoolne vererõhk, kui nad asendasid lehmapiima sojapiimaga. (J.Nutr 2002;132:1900-1902)
Austraalia Curtini ülikool teadusrühm (Curtin University of Technology) oli esimene, kes oma hiljutise epidemioloogilise uuringuga kinnitas soja kaitsvat rolli isheemilise insuldi eest.
Nad uurisid insuldihaigete elustiili, toitumist ning sojatoitude tarbimisharjumusi ning kõrvutasid andmed kontrollgrupiga. Leiti, et keskmine iganädalane sojatoodete tarbimine oli oluliselt madalam insuldiga patsientidel (90 g), võrreldes kontrollgrupi isikutega, kes tarbisid keskmsiselt 268 g sojatooteid nädalas.
Isikutel, kes tarbisid minimaalselt 300g sojatooteid nädalas, oli 77% väiksem risk saada insult, kui neil kes tarbisid vähem kui 50 grammi sojatooteid.
Sojatoodete tarbimise koguse ja insuldi riski vahel oli väga selge seos. Teised olulised tegurid, mis insuldi tekkimist mõjutasid olid suitsetamine, füüsiline aktiivsus ning puu- ja juurviljade olemasolu toidusedelis.
Uuring avaldati ajakirjas Neuroepidemiology.