Sojatoidud on hinnatud taimetoitlaste hulgas tänu suurele valgusisaldusele ning laiale sortimendile. Sojaoad eristuvad märgatavalt teistest kaunviljadest, kuna sisaldavad suuremas koguses valke ja rasvu ning vähem süsivesikuid.
Viimastel aastatel on sojatoidud pävinud suurt tähelepanu kõikvõimalikes uuringutes. Igal aastal on avaldatud ligi 2000 erinevat uuringut, mis käsitlevad soja.
Sojatoidud vähendavad südamehaiguste riski, osteoporoosi ja teatud vähivormide riski. Kuna mõned loomkatsed on näidanud ka sojatarbimise kahjulikke mõjusid, siis seetõttu on oluline järgida sojatoitude tarbimise soovitusi. Kui jätta kõrvale inimesed, kes on sojavalgule allergilised, siis on kõik toitumisteadlased ühel nõul, et sojatooted on kasulikud taimetoitlaste dieedis. Tänapäeval ei kirjelda soja kahjulikke kõrvaltoimeid kliinilised ega epidemioloogilised uuringud. Sojale allergilisi lapsi on kesmiselt 0,5%.
Et sojatoidud oleks tervisele kasulikud, soovitatakse neid tarbida pidevalt 2-4 portsioni päevas, seda kinnitavd mitmed erinevad katsed ja uuringud.
Sojast saab mitmeid väga erineva toiduaineid: sojapiim, tofu, okara, sojaõli, sojakastmed, sojajogurt, tempeh ning erinevad sojaliha teksturaadid.