Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Veres ringleb kolesterool rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel. Kolesterool jaguneb kaheks:
- “Hea” kolesterool ehk HDL-kolesterool (HDL – inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin)
- “Halb” kolesterool ehk LDL-kolesterool (LDL – inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin)
Teadlased on nõus, et sojavalk on hea südamele – seda fakti toetab mitu tosinat kontrollitud kliinilist katset. 1995. aastal ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud ülevaade käsitles sojavalgu effekti kolesterooli tasemele.
38s uuritud juhtumis vähendas loomse valgu asendamine sojavalguga kolesterooli taset 34-l. Ülejäänud neljas katses oli uurimisalusel inimesel juba niigi madal algne kolesterooli tase. Südame tervishoius on sellest saadik sojavalgu roll paljude tervishoiu asutuste poolt laialdaselt aksepteeritud ja heaks kiidetud.
“Vähemalt 25 grammi sojavalgu tarbimine päevas vähendab kolesterooli taset“ – sellise soovituse andis Ühendkuningriigi turunõustamise amet Joint Health Claims Initiative, mis hoolitseb selle eest, et toitu puudutavad tervise teemalised väited oleksid teaduslikult tõesed.
2005. aastal käsitles ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition toodud 23 teadusliku katse ülevaade isoflavoone (fütoöstrogeenid ehk taimsed hormoonid) sisaldavate sojavalkude kolesterooli vähendavat mõju. See ülevaade kinnitas, et sojavalgud alandavad halva kolesterooli taset ( LDL – inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin ) ja suurendavad hea kolesterooli taset veres ( HDL – inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin ).
Teine uurimus vaatles sojavalkude kolesterooli alandavat toimet tervetel noortel meestel, kui mõneti tähelepanu alt välja jäänud alagrupil. See näitas, et vaatamata isoflavoonide sisalduse tasemele vähendas sojavalk kolesterooli (McVeigh et al., 2006).
Need uurimused näitavad, et antud effekt sisaldab endas sojas olevate tegurite kombinatsiooni, kaasaarvatud: isoflavoonid, sojavalgu peptiidid (väikesed aminohapete ketid, millest valgud koosnevad) ja tema aminohapete sisaldus (sojavalku moodustavad aminohapete jadad, mis võivad erineda märkimisvääselt loomses valgus olevatest). Need tegurid näivad töötavat kolesterooli taseme langetamisel koos ja vähendavad niiviisi südameataki ja insuldi riske.
Allikad: The Chinese University of Hong Kong ja NCBI