Podagra on uraadikristallide kuhjumisest tingiud haigus, mis avaldub liigespõletikuna, liigeselähedaste sõlmede ning neerukividena.
Podagra on suhteliselt sage haigus, esinedes umbes viiel inimesel tuhandest. Sagedamini haigestuvad mehed, postmenopausis naised, samuti neeruhaigute, suhkruhaiguse või rasvumise all kannatavad inimesed.
Podagra kulus eristatakse 3 staadiumit: asümptomaatiline, äge ning krooniline.
Tavaliselt soovitatakse piirata loomsete valkude tarbimist ja suurendada taimsete valkude osakaalu. Sojatooted on head taimse valgu allikad ja reeglina sisaldavad nad ka vähe küllastunud rasva ja kolesterooli.
Massachusetts General Hospital, Bostonis, viis 2004 aastal läbi ulatusliku uuringu, milles analüüsiti 45000 mehe toitumisharjumusi 12 aasta jooksul.
Nad leidsid, et mõõdukas puriinirikaste köögiviljade tarbimine ei suurendanud podraga riski. Süües suuremal hulgal liha ja mereande samaaegselt suurendas podraga riski. Samaaegselt vähendasid podagra riski ka piimatooted.
Valgurikkad toiduained sisaldavad rohkemal määral puriini, kuid samas taimsed valgud vähendavad uraatide sisaldust veres.